• Spelregelwijzigingen 2019-2020

  Een nieuw seizoen betekent altijd veranderingen in de spelregels. Hierbij de grootste veranderingen.

  1. Een wijziging bij het nemen van een doeltrap:

  Het is voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

  Voor aanvallers geldt wel. Zij moeten buiten de 16 wachten totdat de keeper de bal heeft gespeeld, daarna mag je ook als aanvaller de bal spelen binnen de 16!

  2. Een wijziging bij een vrije trap:

  het is niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn. LET OP: Dit geldt alleen als er 3 of meer spelers in de muur staan van het verdedigende elftal!!

  3. Een wijziging bij een wissel:

  Een speler die gewisseld wordt, dient het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen.

  4. bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Opzet of niet, dat maakt niet uit.

  5. Wijziging bij de toss:

  De winnaar van de toss mag vanaf komend seizoen ook de aftrap kiezen als mogelijkheid. Indien hiervoor wordt gekozen mag het verliezende team van de toss alsnog kiezen waar zij staan in de eerste helft. Kiest het winnende team de kant waar zij de eerste helft spelen, dan krijgt het verliezende team de aftrap.

  6. In voorgaande jaren was het zo dat als de bal via de scheidsrechter in het doel ging, telde het doelpunt. Vanaf volgend seizoen zal een scheidsrechtersbal komen wanneer de bal tegen de scheidsrechter komt.

  7. De regels betreft tot alleen de keepers:

  Op het moment van een penalty moet de keeper met minimaal 1 voet op de doellijn blijven staan.

  Als je al voor de lijn bent voordat de penalty is genomen en deze gaat mis, wordt de penalty overgenomen!